Feta sajtos polenta-szelet salátával



Nagyon finom, a feta sajt és a kukoricadara igen jól illik egymáshoz.
Ezzel a salátával igazi nyári étel. Téli salátával viszont igazi téli étel lenne. Pedig biztosan nem csak a saláta teszi ...

Hozzávalók:
500 ml zöldségleves (csak a lé)
500 ml víz
1 csésze finom kukoricadara
20 dkg feta sajt
olivaolaj

(1 csésze=2.5 dl)

saláta: paradicsom, újhagyma, jégsaláta, olivabogyó, feta sajt, só, olivaolaj

Elkészítés:
Felforralom a vizet és a zöldséglevest (lehet csak víz is, ha nincs otthon éppen más), ha felforrt, állandóan kevergetve óvatosan beleöntöm a kukoricadarát és 10 percig főzöm, a keverést nem hagyom abba. Legjobb habverővel keverni, vigyázat, mert nagyon tud pöfögni. Ha kész, belemorzsolom a feta sajtot és jól elkeverem. Most érdemes megsózni, mert némely feta nagyon sós tud lenni.
Kivajazok egy közepes méretű tepsit (22x38 cm = 830 ncm) , az alját kibélelem sütőpapírral és beleöntöm a polentát, szépen elsimítom a tetejét. A tepsiben hagyom kihűlni, 1-2 óra alatt szépen megdermed. Eddig el lehet készíteni előre is, jól elvan a hűtöben.
Tálalás előtt felvágom négyzetekre (kb. 10x10 cm, de lehet nagyobbra is), vághatunk háromszögeket is belőle, sőt kiszúrhatunk kerek formákat is, éppen amilyen kedvünk van.
Megkenem a tetejüket vékonyan olivaolajjal. Felforrósítok egy bordás aljú grill serpenyőt, az olajozott felükkel lefelé beleteszem a szeleteket a serpenyőbe és pár percig sütöm. Közben van időm a kenetlen oldalukat is beolajozni, legegyszerűbb egy sütőecsettel. Óvatosan megfordítom a szeleteket és a másik oldalukat is megsütöm. Így járok el az összes szelettel, aztán tányérra teszem és megesszük a salátával.

A polenta-szelet ötletét a Vegie mean meals könyvecskébe találtam.

Megjegyzések

erős ildikó üzenete…
Már régóta készülök hasonlóra (ha jól emlékszem, Alchri blogján láttam még régebben), de nem tudtam mivel együk, magában talán tömény a kukorica. A feta és a saláta nagyszerű ötlet!
lúdanyó üzenete…
Fetával valahogy olyan könnyű lesz a kukorica.

Népszerű bejegyzések